13 juni 2023: De James Webb-telescoop

Lezingen

De ontstaansgeschiedenis van sterrenstelsels is nog een mysterie, vooral door de beperkte waarnemingen van de beginperiode van het heelal (het vroege heelal). De nieuwe James Webb Space Telescope (JWST), met zijn grote spiegel en infrarode ogen, gaat hier eindelijk verandering in brengen. Omdat het licht van verre sterrenstelsels vele miljarden jaren nodig heeft om ons te bereiken, kijken we terug in de tijd als we naar verre sterren kijken. Met de JWST kunnen we verder weg kijken dan ooit tevoren, dus ook verder terug in de tijd. Zo kunnen we meer te weten komen over de vroegste geschiedenis van het heelal en proberen de prangende vragen uit het onderzoeksveld te beantwoorden over het ontstaan en de ontwikkeling van sterrenstelsels in deze beginfase van het universum. Door de structuur en samenstelling van de reeds vroeg ontstane sterrenstelsels te bestuderen, schijnt er nieuw licht op deze fascinerende materie.

Spreker: Mariska Kriek, hoogleraar Extragalactische sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden. Zij onderzoekt hoe sterrenstelsels, inclusief onze eigen Melkweg, zijn ontstaan. Daarvoor gebruikt zij onder andere gegevens van de ruimtetelescoop Hubble en zijn opvolger de James Webb-ruimtetelescoop. In 2006 heeft zij ontdekt dat veel grote sterrenstelsels in het nog prille heelal vooral bestaan uit relatief oude sterren, die kort na de oerknal gevormd waren.

Muziek: Late Experience, een akoestisch trio, dat bestaat uit gitaar, bas en zang. Zij spelen een gevarieerd repertoire van pop/rock covers van bekende artiesten plus een aantal eigen songs.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.

Tijden: Muziek: 19.40 uur;
             Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
             Pauze met muziek: 20:45-21:05;
             Discussie ca. 21.05;
             Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.