9 mei 2023: De vele gezichten van het verbazingwekkende proton

Lezingen

Juan Rojo, hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zal ons inwijden in de geheimen van het proton.

Het proton werd lang beschouwd als een nogal saai, voorspelbaar onderdeel van de natuur. Protonen zitten overal in, van sterren diep in de kosmos tot en met het broodje dat je eet. Fysici lieten het proton lange tijd links liggen. Opmerkelijk voor een deeltje dat letterlijk overal om ons heen en in ons is. ‘De aandacht van fysici was vooral gericht op de zoektocht naar nieuwe, exotische deeltjes en naar nog onbekende natuurkunde buiten het standaardmodel’, zegt Juan Rojo, ‘Maar het proton is echt interessant. Het blijkt in werkelijkheid een deeltje vol verrassingen’. Rojo vermoedt dat alle opmerkelijke nieuwe kennis over het proton samenhangt met een eigenschap van de natuur die we nog niet goed begrijpen. ‘Ik denk dat dit stukjes zijn van een grotere puzzel’, zegt hij. ‘Ik heb sterk het gevoel dat het niet los van elkaar staat.’ Juan Rojo zal op 9 mei zijn enthousiasme over het proton met ons delen.

Spreker: Juan Rojo. Hij is een expert op het gebied van de interactie tussen elementaire deeltjes, met name de interne substructuur van het proton dat is opgebouwd uit quarks en gluonen. Hij staat ook bekend om zijn pionierswerk in de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de deeltjesfysica. Rojo heeft een blog waarin hij schrijft over allerlei aspecten van de proton.

Muziek: Rob van Leersum, een songwriter en gitarist (6 & 12 – snarige gitaar en baritongitaar). Zijn vierde solo – CD komt waarschijnlijk dit jaar uit. Zie www.robvanleersum.com.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.

Tijden: Muziek: 19.40 uur;
             Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
             Pauze met muziek: 20:45-21:05;
             Discussie ca. 21.05;
             Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.