10 januari 2023: Ons immuunsysteem en waarom veel vaccins het niet goed doen in arme landen

Lezingen

Vaccinatie is een van de belangrijkste medische verworvenheden. Helaas blijkt de effectiviteit van een vaccin nogal te variëren tussen verschillende bevolkingsgroepen en regio’s. Daardoor wordt de ontwikkeling van effectieve vaccins belemmerd. Zo leveren malariavaccins in de hoge-inkomenlanden bijna 100% bescherming, terwijl datzelfde vaccin in de regio’s met lage inkomens maar voor 25-50% bescherming biedt. Een vergelijkbaar verschil in effectiviteit of in vermogen om de aanmaak van antistof te stimuleren is waargenomen bij andere vaccins, zoals die tegen tuberculose, het rotavirus en gele koorts.

Om goede effectieve vaccins te ontwikkelen hebben we daarom een betere kennis van het immuunsysteem nodig. Onze huidige kennis is echter bijna uitsluitend gebaseerd op onderzoek in het meer welvarende deel van het noordelijk halfrond. Kennis van het immuunsysteem in de lage-lonenlanden van het zuidelijk halfrond is nauwelijks voorhanden. En dat terwijl het immuunsysteem wordt beïnvloed door allerlei omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan pathogenen, darmflora en dieet. Als we de invloed van die omgevingsfactoren op het immuunsysteem kennen en daardoor beter begrijpen waarom dat immuunsysteem soms maar beperkt reageert op vaccins, hopen wij dat te kunnen verbeteren zodat vaccins ook daar werken waar ze het meest nodig zijn: in de minder welvarende delen van de wereld.

Spreker: Maria Yazdanbakhsh, hoogleraar op het gebied van de cellulaire immunologie van parasitaire infecties en hoofd van de afdeling Parasitologie van het LUMC. Zij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Parasitologie.

Muziek: Jaap de Kwaasteniet.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.
                Let op: Deze keer in een andere zaal: zaal Expo 1

Tijden: Muziek: 19.40 uur;
             Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
             Pauze met muziek: 20:45-21:05;
             Discussie ca. 21.05;
             Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.