12 december: Invloed van media op het concentratievermogen

Lezingen

Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes – het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want concentratie is onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken. Tijd voor de wetenschap om met antwoorden te komen.
Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel helpt je om als winnaar uit de strijd om je aandacht te komen. Hij laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit. Maar bovenal geeft hij technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden.

Spreker: Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht. Hij wordt geïnspireerd door de vraag hoe wij ons bewust zijn van de wereld om ons heen. Bij de vraag wat we wel en wat niet waarnemen in onze omgeving speelt onze aandacht een belangrijke rol.
Stephan van der Stigchel heeft ook enkele populaire boeken geschreven over concentratie en aandacht. Tijdens de avond kun je zijn boeken “Concentratie” (uit 2018) of “Grip op je aandacht” (uit 2020) kopen en laten signeren. (de betaling kan d.m.v. pinnen)

Muziek: Miton heeft een mooi eigen Engelstalig repertoire opgebouwd met verhalende liedjes die gaan over de liefde, verlangens, verdriet en andere levenservaringen.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.

Tijden: Muziek: 19.40 uur;
             Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
             Pauze met muziek: 20:45-21:05;
             Discussie ca. 21.05;
             Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig

Op de avond kunnen foto’s of films gemaakt worden. Als je niet zichtbaar in beeld gebracht wilt worden, wordt je verzocht dat van te voren aan de organisatie melden.