11 december 2018: Missie BepiColombo naar Mercurius

Kelly Geelen en Joe Zender zullen de ins en outs van de Bepicolombo missie naar Mercurius voor ons onthullen.

Bepicolombo is een missie in samenwerking met ESA (European Space Agency) en JAXA (Japan Aerospace exploration Agency) die op 20 Oktober 2018 gelanceerd is richting Mercurius.
Er is veel wat we nog niet weten over Mercurius; de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Tijd om daar verandering in te brengen

BepiColombo bestaat in feite uit twee ruimtesondes. De Mercury Planetary Orbiter (MPO), gebouwd door ESA. En de Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO), gebouwd door de Japanse ruimtevaartorganisatie. De twee ruimtesondes zullen met behulp van zonne-elektrische voortstuwing en scheervluchten langs andere planeten een weg banen naar Mercurius. Het zal zo een zeven jaar duren voordat BepiColombo zijn eindbestemming bereikt.

Deze lezing beschrijft de missie, de technische uitdagingen om dit mogelijk te maken en de manieren waarop de mysteries rond Mercurius verder opgelost zullen worden.

Kelly Geelen is bij ESA systeem ingenieur voor BepiColombo.

Joe Zender is project wetenschapper voor Bepicolombo bij ESA.

 

 

 

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: Jaap de Kwaasteniet met zijn draaiorgel

8 januari 2019: Darwin in de Stad

Ontmoet de evolutiebioloog en schrijver Menno Schilthuizen.

Meerkoet (Fulica atra). (Bureau Stadsnatuur, Rotterdam)

In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naar toe?
Naar de stad, zegt Menno Schilthuizen in deze lezing. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detox-verenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort die je Turdus urbanicus zou kunnen noemen. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

Menno Schilthuizen (1965) is als evolutiebioloog en -onderzoeker verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft regelmatig over evolutie en biodiversiteit voor allerlei binnen- en buitenlandse bladen, waaronder The New York Times, New Scientist, Science, en Time. Eerder verschenen van hem Darwins peepshow en Waarom zijn er zoveel soorten. Tevens is hij mede-oprichter van Taxon Expeditions, een organisatie die wetenschappelijke expedities voor niet-biologen organiseert.

Na de lezing is er gelegenheid om de boeken van Menno Schilthuizen te kopen en zal hij zijn boeken signeren.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: Annette Vogel

12 februari 2019: Wetenschappelijk onderzoek naar terrorisme

Ontmoet Daan Weggemans, onderzoeker naar de achtergronden van terrorisme.

Nadere informatie over deze avond volgt spoedig.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: Timber Music