9 juni 2020: Kunstmatige Fotosynthese

Het is helaas nog niet mogelijk om een live Science café te houden bij Scheltema. Daarom gaan we onze Science Café lezing van juni online brengen. We hopen dat het in september weer mogelijk zal zijn voor jullie een echt Science Café te organiseren met ook live muziek en een geopende bar.

Op 9 juni zal professor Huub de Groot voor ons online komen spreken over de mogelijkheden om de fotosynthese na te bootsen en te gebruiken zowel als alternatieve energiebron als ook voor de productie van chemicaliën.

Je kunt je hier aanmelden voor deze lezing. Na aanmelding zal je op maandag 8 juni* de link gestuurd worden waarmee je toegang kunt krijgen tot de lezing. De lezing start op dinsdag 9 juni om 20:00. Vanaf 19:45 zal mogelijk zijn om in te loggen bij de lezing.
Voor de lezing maken we gebruik van het webinar platform van zoho.com. Het lezing wordt afgespeeld in je browser. Hiervoor hoeft geen software geïnstalleerd te worden.

* Je kunt je tot het begin van de lezing nog aanmelden. Bij aanmelding na 8 juni wordt de link je kort voor de lezing toegestuurd.

KUNSTMATIGE FOTOSYNTHESE

Het doel van kunstmatige fotosynthese (The artificial leaf) is om met behulp van biomimicry en nanotechnologie duurzame brandstoffen en chemische grondstoffen te fabriceren uit water en atmosferische CO2 met zonlicht als enige energiebron. Hiermee overbruggen we de technologie-gap tussen de natuurlijke fotosynthese die biobrandstoffen levert en de fotovoltaische systemen die elektriciteit opwekken. Dit zal een belangrijke stap zijn in de strijd tegen klimaatverandering.
Kunstmatige fotosynthese richt zich op de ontwikkeling van nieuwe kwantum-technologieën om zonne-energie te oogsten en de zonlicht naar chemische produkten waardeketen te verbeteren voor het voeden van een wereldwijde circulaire economie. Uiteindelijk zullen de nieuwe zon-naar-chemie technologieën worden geïntegreerd in het wereldwijde energiesysteem. Artificiële fotosynthese heeft de ambitie om tot 2500 ton CO2 om te zetten en meer dan 100 ton chemische grondstoffen te produceren per ha per jaar, en een 300% energiebesparing te realiseren ten opzichte van de huidige biomassa praktijk. Met kunstmatige fotosynthese wordt het mogelijk om fotovoltaische energie-opwekking te koppelen aan CO2 conversie, kunnen we de voordelen van decentrale conversie benutten, en kunnen we genoeg waterstof maken om de koolstofcyclus te sluiten met zonne-energie voor de chemische industrie, met enorme economische, maatschappelijke en ecologische impact.

Spreker: Huub de Groot, hoogleraar Biofysische organische chemie aan de Universiteit Leiden. Sinds 2007 doet hij onderzoek naar de mogelijkheid om het principe van de fotosynthese na te bootsen zodat het gebruikt kan worden voor energie-opwekking en de productie van chemicaliën. Hij is de directeur van het Nederlandse BioSolar Cells consortium.

Locatie : Online, aanmelden is noodzakelijk. Je kunt je hier aanmelden.

Datum: 9 juni 2020

Tijd: Lezing: 20.00 – 20:45 gevolgd door discussie. Einde ca. 21.15 uur.
Inloggen bij deze lezing is mogelijk vanaf 19:45

Bij ons online Science Café is geen muziek.

AFGELAST: 12 mei 2020: Psychedelica als medicatie voor psychische klachten

De lezing van Professor Nic van der Wee, dr. Martijn van Noorden en dr. Eric Vermetten (alle LUMC) over hun onderzoek naar Psychedelica als medicatie voor psychische klachten kan helaas in mei geen doorgang vinden i.v.m. de maatregelen voor de bestrijding van de Coronavirusepidemie.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: Mo-Ed et Chanson. Zij spelen een gevarieerd repertoire, van gevoelige singer-songwriter liedjes tot lekkere jazzy nummers.

AFGELAST: 14 april 2020: Coronavirussen zonder grenzen?

De lezing van hoogleraar Moleculaire Virologie Eric Snijder over het Coronavirus kan helaas niet doorgaan i.v.m. de bestrijding van de Coronavirusepidemie. Als surrogaat voor onze avond kunt u hier een filmpje zien met uitleg van prof. Snijder over Coronavirussen.
U kunt zijn onderzoek ook financieel steunen.

SARS, Mexicaanse griep, MERS, Ebola, Zika, en nu alweer het volgende coronavirus…
Plotseling uitbrekende ‘nieuwe’ virussen halen steeds opnieuw de voorpagina’s en veroorzaken wereldwijde opschudding en schade. Waar komen deze onzichtbare ziekteverwekkers toch vandaan? Ontdek hoe ze zich in uw cellen vermenigvuldigen, en hoe LUMC onderzoekers dit proces zichtbaar kunnen maken. Het virus van binnenuit begrijpen is een cruciale stap richting oplossingen, waar we natuurlijk ook aan bijdragen. Wat zijn de zwakke plekken van een virus, en waarom gooit die Darwin toch altijd weer roet in het eten..?

Spreker: Eric Snijder is hoogleraar Moleculaire Virologie bij de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn onderzoek richt zich al ruim 30 jaar op RNA virussen, en met name op coronavirussen (inclusief de SARS-, MERS- en COVID-19 virussen) en hun naaste familieleden. Moleculaire biologie, structuur- en celbiologie, en razendsnelle evolutie gaan hierbij hand in hand.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: Duo Willemine Semeins.