Sinds de introductie van antibiotica in de geneeskunde na het eind van de Tweede Wereldoorlog waren lange tijd de meeste bacteriële infecties steeds beter te behandelen. Echter, steeds meer pathogene bacteriën worden resistent tegen steeds meer verschillende antibiotica. Hierdoor kunnen allerlei nu eenvoudig te behandelen infectieziekten, zoals longontsteking, gastro-enteritis en urineweginfecties opnieuw ernstige gevolgen krijgen.
Om toch werkzame medicijnen te behouden voor bacteriële infectieziekten wordt naarstig gezocht naar nieuwe antibiotica. Hierbij wordt ook onderzocht of er alternatieve behandelingen zijn om deze bacteriën in toom te houden, zoals bijvoorbeeld met bacteriofagen. Dat zijn virussen die zich in bacteriën reproduceren en daarbij de bacterie-gastheer doden.
Prof. Mark de Boer zal ons inwijden in wat antibiotica-resistentie nu precies is, hoe het zich verspreidt en welke opties we nu hebben in de strijd ertegen. Hierbij zal hij ook presenteren wat de stand van zaken is betreffende de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.
Spreker: Prof Mark de Boer is hoogleraar Infectieziekten bij het LUMC. Bij zijn aanstelling in 2022 was zijn oratie getiteld: “Antibioticaresistentie en de zoektocht naar de grenzen tussen onder- en overbehandeling met antibiotica”. Hij onderzoekt hoe we binnen de moderne geneeskunde moeten anticiperen op de wereldwijd toenemende antibiotica-resistentie, en houdt zich naast het onderzoek bezig met onderwijs, antibioticabeleid en de verbinding met de samenleving.
Muziek: Mark de Haan en de Twee Kanten van Nuance, een Nederlandstalige band rond singer-songwriter Mark de Haan, met een 5-koppige bezetting van gitaar, bas, toetsen, viool en drums. Het repertoire, het beste te beschrijven als een mengeling van folk, blues en rock, bestaat uit eigen werk met hier en daar een cover of ver-/her-taling van bestaande nummers en invloeden reikend van Spinvis tot Bob Dylan en Maarten van Rozendaal tot Leonard Cohen.
Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.
Tijden: Muziek: 19.40 uur;
Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
Pauze met muziek: 20:45-21:05;
Discussie ca. 21.05;
Einde ca. 22.00 uur.
De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.
Op de avond kunnen foto’s of films gemaakt worden. Als je niet zichtbaar in beeld gebracht wilt worden, wordt je verzocht dat van te voren aan de organisatie melden.