Terugblik 2019

Ontmoet de evolutiebioloog en schrijver Menno Schilthuizen.

Meerkoet (Fulica atra). (Bureau Stadsnatuur, Rotterdam)

In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naar toe?
Naar de stad, zegt Menno Schilthuizen in deze lezing. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detox-verenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort die je Turdus urbanicus zou kunnen noemen. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

Menno Schilthuizen (1965) is als evolutiebioloog en -onderzoeker verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft regelmatig over evolutie en biodiversiteit voor allerlei binnen- en buitenlandse bladen, waaronder The New York Times, New Scientist, Science, en Time. Eerder verschenen van hem Darwins peepshow en Waarom zijn er zoveel soorten. Tevens is hij mede-oprichter van Taxon Expeditions, een organisatie die wetenschappelijke expedities voor niet-biologen organiseert.

Na de lezing is er gelegenheid om de boeken van Menno Schilthuizen te kopen en zal hij zijn boeken signeren.

Comments are closed.