13 mei: Moleculaire diagnostiek: DNA-onderzoek voor betere zorg

Lezingen

Moleculaire diagnostiek is een van de pijlers van de moderne pathologie. Dit vakgebied richt zich op het onderzoek naar veranderingen in het genetisch materiaal (DNA en RNA) van cellen, met name bij ziekten zoals kanker. Door genetische afwijkingen in tumoren te analyseren, kunnen we de diagnose verfijnen, het ziekteverloop beter voorspellen en de meest effectieve behandeling bepalen. Omdat sommige genetische veranderingen erfelijk kunnen zijn, werken we nauw samen met de klinische genetica.
Prof. van Wezel zal in zijn presentatie een korte introductie geven over het vakgebied en de achtergrond ervan, inclusief een historisch perspectief. Met enkele praktijkvoorbeelden uit onze moleculaire diagnostiek zal hij vervolgens laten zien hoe deze kennis in de medische zorg wordt toegepast.

Spreker: Prof. Tom van Wezel is hoogleraar Moleculaire Diagnostiek in de Pathologie bij het LUMC. Als klinisch moleculair bioloog richt zijn onderzoek zich op de identificatie van biomarkers die een rol spelen bij de keuze van therapieën voor patiënten. Zijn onderzoek omvat genetische mutaties in tumoren, met name bij longkanker en eierstokkanker, evenals erfelijke kankersyndromen zoals Lynch-syndroom en BRCA1/2-mutaties. Daarnaast is hij betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van moleculaire diagnostische technieken, waaronder de toepassing van RNA-diagnostiek ter ondersteuning van betere diagnoses en gepersonaliseerde kankerbehandelingen.

Muziek: Ensemble Tutea. Een ensemble van getalenteerde jonge muzikanten wiens missie het is om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met de diepgang en diversiteit van Aziatische muziek. Zij bestaat uit zowel Westerse als Chinese leden die hier muziekopleidingen hebben gevolgd, en traditionele en contemporaire aspecten van de sound van het Verre Oosten fuseren tot een harmonieus en innovatief geheel.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.

Tijden: Muziek: 19.40 uur;
             Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
             Pauze met muziek: 20:45-21:05;
             Discussie ca. 21.05;
             Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Op de avond kunnen foto’s of films gemaakt worden door de organisatie. Als je niet zichtbaar in beeld gebracht wilt worden, wordt je verzocht dat van te voren aan de organisatie melden.
Bezoekers mogen enkel foto’s en filmbeelden maken voor eigen gebruik.