Logo Science Café Leiden

7 april 2009: Slapen: Op eigen kracht of pillen aan de macht?

bezoekers

Verslag

Download hier de column van wetenschapsjournalist Arnout Jaspers.

Deze avond vulden de inleidende presentaties van de columnist (terreur van de ochtendmens), psychologe (gedragstherapie helpt langdurig) en farmacoloog (wat pillen wel en niet kunnen) over slaapproblemen en de oorzaken en behandelingswijzen elkaar zeer goed aan.

Het werd duidelijk dat er veel slaapproblemen zijn in onze maatschappij. Het lijkt erop dat we ons niet meer natuurlijk gedragen en dat dat het gewone proces van slapen frustreert.

 

sprekers

De bijdrage van de psychologie daarin is een korte therapie die inzicht verschaft en het gedrag beïnvloedt. Dat neemt oorzaken weg en blijkt volgens onderzoek te voorzien in een langdurige verbetering.

De bijdrage van de medicamenteuze behandeling voor chronische slaapproblemen blijkt met de huidige middelen vooral een fopspeen met effecten die niet beklijven en met bijwerkingen en verslavingseffecten. Bij het voortschrijdend inzicht in de biologie van het slaapproces wordt verwacht dat in de toekomst een verbeterde bijdrage kan worden geleverd door ontwikkeling van nieuwe medicamenten.

 

bezoekers

De huisartsen schrijven te gemakkelijk de nu beschikbare pillen voor, terwijl cognitieve gedragstherapie (leren slapen) te weinig wordt voorgeschreven.

De bezoekers mengden zich in de discussie met een mengeling van algemene vragen en persoonlijke vragen die tot een geanimeerde discussie leidden. Immers iedereen is ervaringsdeskundige bij dit onderwerp.
Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon