Logo Science Café Leiden

3 maart 2009: Nieuwe natuurwetten ontrafeld?

Verslag

Download hier de column van bioloog / wetenschapsjournalist Bart Braun.

In een bomvolle zaal van het LAK foyer gaf fysicus Ivo van Vulpen (Univ. van Amsterdam, NIKHEF, CERN) een overzicht van de zoektocht
naar de elementaire bouwstenen van de natuur.

Deze zoektocht bestaat vooral uit het verifieren van het zogenaamde 'Standaard Model', een fysische beschrijving van de elementaire deeltjes en hun interacties. Dit model werkt heel erg goed, en kan bijna alle waarnemingen verklaren.

Maar het heeft toch ook nog wel een paar onbegrepen kanten. Zo zou er volgens het model een deeltje moeten bestaan, het zgn. Higgs deeltje, dat alle andere deeltjes hun massa geeft.

Verder is er zoiets als donkere materie, waar 80% van alle massa in het heelal uit bestaat. Deze donkere materie bestaat in elk geval niet uit de nu bekende elementaire bouwstenen, maar waaruit dan wel?


Op geanimeerde, begrijpbare en enthousiaste wijze legt van Vulpen het Standaard Model uit, en geeft hij een inzicht in de Large Hadron Collider (LHC), een gigantische groot en duur apparaat dat momenteel vlakbij Geneve (Zwitserland) wordt gebouwd: een 27-km lange tunnel, 100 m onder de grond, om verder inzicht te krijgen in het Standaard Model, en misschien wel het Higgs deeltje te vinden.

Van Vulpen verblijft regelmatig in Geneve om aan deze zoektocht deel te nemen. In september 2009 gaat de LHC weer draaien; duizenden fysici over de hele wereld houden dan hun adem in welke nieuwe fysica zich komende maanden en jaren zich aan ons zal openbaren.

Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon