Logo Science Café Leiden

19 oktober 2008: Terrorisme: privacy opgeven voor veiligheid?

Tasten in het duister!

Nederland het meest afgetapte land ter wereld.

In het kader van de nationale wetenschapsweek organiseerde Science Café Leiden, samen met Scheltema, festifal Key of Life, en de faculteit Sociale Wetenschappen (UL) een middag vol informatie, workshops, installaties, fotografie en discussie over terrorisme, beveiliging en privacy. Hoe ver moet je gaan in terrorismewetgeving? Moeten we onze privacy rechten opgeven voor een gevoel van veiligheid? Blijft beveiligingstechnologie te kraken? Het bestrijden van ongewenste acties lijkt soms haaks te staan op onze behoefte aan bescherming van persoonsgegevens. Hoe we daarmee omgaan is een zaak van iedereen. We hebben er immers allemaal mee te maken.

Het was een zeer geslaagde middag, met een boeiende lezing van Bob de Graaff, hoogleraar (contra)terrorisme, over vormen van terrorisme, hoe we er tegenaan kijken en wat de mogelijke oplossingen zijn. Na de pauze bracht Chris van 't Hof, RFID specialist Rathenau Instituut, ons op de hoogte van de nieuwste technologieën waardoor onze privacy in het gedrang komt. Jeanette Groenendaal, regisseur Cocaïne Fabriek, sprak in haar enthousiasme over haar eigen ervaringen waarbij o.a. haar persoonlijke telefoongesprekken werden afgetapt.

Na de lezingen kwam er een interessante discussie op gang onder leiding van Mieke Spaans (Ikon Radio).

De conclusies en meer vragen die de revue passeerden:

Het Science Café is ook gefilmd door Teleac en hier te zien.

Dit was het Programma

De gehele dag was er toegang tot de volgende installaties:

Organisatie

Dit event 'Tasten in het duister' werd medegeorganiseerd door Faculteit Sociale Wetenschappen en het Scheltemacomplex in het kader van de oktober kennismaand 'Kraak de code'.

Meer informatie over onze medeorganisatoren kunt u vinden op onderstaande links:

Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon