Logo Science Café Leiden

30 september 2008: Bestaat de echte Leijenaar nog wel?

Verslag

Natuurlijk begon de avond met het afspelen van het Leidse Volkslied. De echte Leijenaren konden de verleiding om te gaan staan niet weerstaan ...

Om de sfeer er goed in te brengen begon Jos van den Broek met een betoog dat een einde moest maken aan het “broodje aap” dat Leiden de stad is met het laagste IQ van Nederland. Nee, volgens welingelichte bronnen mag “Leiden zich zelfs de hoogst opgeleide stad van de 25 grote steden noemen”.

Prof.dr. Bert Bakker ging vanuit zijn achtergrond als DNA kenner, in op de vraag of de echte Leijenaar uitsterft. Na een spannende inleiding in de wereld van DNA, en hoe het nou precies zit met het doorgeven van genen naar volgende generaties, droeg hij een aantal redenen aan waarom de echte Leijenaar niet uitsterft:

Door de manier waarop de moderne mens zich over de aarde heeft verspreidt, en doordat bij het doorgeven van het DNA aan de volgende generatie kleine kopieerfouten kunnen optreden, is er wel een duidelijke trend te zien: mensen die in naburige landen wonen hebben, gemiddeld gesproken, meer overeenkomsten hebben in hun DNA dan b.v. mensen op heel verschillende continenten. Maar de verschillen tussen individuen zijn bijna net zo groot, 0.1%.

Er zijn veel genetische verschillen en een groot aantal blijven, want dat zijn dominante eigenschappen. De genetische diversiteit wordt groter en dus wordt de kans op overleven bij epidimiën ook groter. De evolutie gaat door.

Daarna vertelde dr. Rivke Jaffe geanimeerd over wat nou iemands identiteit bepaald. Er zijn verschillende soorten groepsidentiteit, bijvoorbeeld: etniciteit, sociale klasse, gender, natie, religie, subcultuur, plaats. Verder hebben mensen hebben niet één vaste identiteit:

Bij etnische of culturele groepsidentiteiten gaat het zowel om de grenzen met andere groepen als de “cultural stuff”. Wat is de cultural stuff voor Leiden?

Ten slotte voelde Jos van den Broek de bezoekers aan de tand en identificeerde de echte Leijenaar met zijn onvolprezen 3-oktoberquiz. Je kan deze quiz op de website van het Leidsch Dagblad hier online invullen.

Meer informatie / interessante links:

Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon