Logo Science Café Leiden

22 april 2008: Files: ergernis of nieuwe kansen.

Verslag

Download hier de column van Jos van den Broek.

Jos van den Broek identificeerde in zijn column negen manieren om tegen files aan te kijken. Persoonlijk was hij (als niet-bezitter van een rijbewijs trouwens) pessimistisch en dacht dat we ze niet willen en zullen oplossen.

 

Jelle Smeets kijkt als kunstenaar naar de snelweg. Naast het feit dat hij met collega's een snelwegmuseum heeft gerealiseerd gaf hij een opmerkelijk overzicht over alle zaken die de snelwegen hebben veroorzaakt, van nieuwe producten in de tankstationwinkels tot groot-schalige detailhandel op een centrale locatie naar Amerikaans voorbeeld. Het werd duidelijk hoe groot de invloed van de snelweg is geworden.

Victor Knoop maakte duidelijk dat er asfalt te kort is, dat ons gedrag op de snelweg zoals bij ongelukken (kijk)files veroorzaakt. Er is een model gemaakt om alle transport te realiseren: het kan met meer asfalt: de hoeveelheid viel toch nog mee.

Willem de Jager maakte duidelijk dat ons gedrag ten aanzien van bewegen te bednvloeden is. Intelligent bewegen kan files verminderen. Bedrijven spelen hierin een voortrekkers rol. De verwachting is dat de huidige initiatieven vanuit de bedrijven een belangrijke bijdrage zullen gaan leveren aan het verminderen van de problematiek van de spits-files.

In de discussie werden nog een aantal opvallende punten besproken:
Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon