Logo Science Café Leiden

19 januari 2008: Eeuwig leven?

Verslag

Download hier de column van Jos van den Broek.

Het eeuwige leven. Is het mogelijk? Is het gewenst? Hierover kan men verschillend denken. De afgelopen 150 jaar is de levensverwachting van mensen in het Westen verdubbeld. In Leiden wordt hier veel onderzoek naar gedaan, b.v. via het zgn. Lang Leven-onderzoek. Ook in Rusland vindt onderzoek plaats naar levensverlengende middelen, b.v. Epitalon dat claimt het leven met 30 procent te verlengen.

Argumenten tegen zijn b.v.:

Argumenten voor zijn b.v.:

Bas Zwaan (expert evolutiebiologie) betoogde dat zijn ervaring met proefdieren was dat lang levende exemplaren minder nakomelingen kregen. Dat lijkt op een ingewikkelde balans tussen levensduur en aantal nakomelingen. Ook was de levensduur verlenging met doorkweken van de langstlevenden niet spectaculair. Hij geloofde dus niet dat er goede mogelijkheden voor een zeer lang leven waren.
Jos van den Broek (expert wetenschapscommunicatie) gelooft in toekomstige mogelijkheden. Wat konden we 10-20 jaar geleden voorspellen van wat nu algemene technologie is. Dat gebeurt weer.
Rudi Westendorp (expert ouderengeneeskunde) mengde zich later in de discussie met zijn geloof in eeuwig aards leven, en niet zo'n klein beetje ook.
Het publiek was verdeeld en dacht soms nog extremer zoals over het down-loaden van onze hele hersendatabase, en "weg met die biologische beperkingen". Algemeen werd wel gedeeld dat de kwaliteit van leven naast biologische en technische mogelijkheden van verlenging essentieel is.
Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon