9 juni 2020: Kunstmatige Fotosynthese

Het is helaas nog niet mogelijk om een live Science café te houden bij Scheltema. Daarom gaan we onze Science Café lezing van juni online brengen. We hopen dat het in september weer mogelijk zal zijn voor jullie een echt Science Café te organiseren met ook live muziek en een geopende bar.

Op 9 juni zal professor Huub de Groot voor ons online komen spreken over de mogelijkheden om de fotosynthese na te bootsen en te gebruiken zowel als alternatieve energiebron als ook voor de productie van chemicaliën.

Je kunt je hier aanmelden voor deze lezing. Na aanmelding zal je op maandag 8 juni* de link gestuurd worden waarmee je toegang kunt krijgen tot de lezing. De lezing start op dinsdag 9 juni om 20:00. Vanaf 19:45 zal mogelijk zijn om in te loggen bij de lezing.
Voor de lezing maken we gebruik van het webinar platform van zoho.com. Het lezing wordt afgespeeld in je browser. Hiervoor hoeft geen software geïnstalleerd te worden.

* Je kunt je tot het begin van de lezing nog aanmelden. Bij aanmelding na 8 juni wordt de link je kort voor de lezing toegestuurd.

KUNSTMATIGE FOTOSYNTHESE

Het doel van kunstmatige fotosynthese (The artificial leaf) is om met behulp van biomimicry en nanotechnologie duurzame brandstoffen en chemische grondstoffen te fabriceren uit water en atmosferische CO2 met zonlicht als enige energiebron. Hiermee overbruggen we de technologie-gap tussen de natuurlijke fotosynthese die biobrandstoffen levert en de fotovoltaische systemen die elektriciteit opwekken. Dit zal een belangrijke stap zijn in de strijd tegen klimaatverandering.
Kunstmatige fotosynthese richt zich op de ontwikkeling van nieuwe kwantum-technologieën om zonne-energie te oogsten en de zonlicht naar chemische produkten waardeketen te verbeteren voor het voeden van een wereldwijde circulaire economie. Uiteindelijk zullen de nieuwe zon-naar-chemie technologieën worden geïntegreerd in het wereldwijde energiesysteem. Artificiële fotosynthese heeft de ambitie om tot 2500 ton CO2 om te zetten en meer dan 100 ton chemische grondstoffen te produceren per ha per jaar, en een 300% energiebesparing te realiseren ten opzichte van de huidige biomassa praktijk. Met kunstmatige fotosynthese wordt het mogelijk om fotovoltaische energie-opwekking te koppelen aan CO2 conversie, kunnen we de voordelen van decentrale conversie benutten, en kunnen we genoeg waterstof maken om de koolstofcyclus te sluiten met zonne-energie voor de chemische industrie, met enorme economische, maatschappelijke en ecologische impact.

Hierbij een link naar de opgenomen online versie: presentatie http://sciencecafeleiden.nl/images/Kunstmatige-Fotosynthese.mp4

Spreker: Huub de Groot, hoogleraar Biofysische organische chemie aan de Universiteit Leiden. Sinds 2007 doet hij onderzoek naar de mogelijkheid om het principe van de fotosynthese na te bootsen zodat het gebruikt kan worden voor energie-opwekking en de productie van chemicaliën. Hij is de directeur van het Nederlandse BioSolar Cells consortium.

Locatie : Online, aanmelden is noodzakelijk. Je kunt je hier aanmelden.

Datum: 9 juni 2020

Tijd: Lezing: 20.00 – 20:45 gevolgd door discussie. Einde ca. 21.15 uur.
Inloggen bij deze lezing is mogelijk vanaf 19:45

Bij ons online Science Café is geen muziek.

This entry was posted in Science Café's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.