8 september 2020: Psychedelica als medicatie voor psychische klachten

In september hopen wij ons Science Café weer live te kunnen houden op onze vertrouwde locatie, bij Scheltema. Onze avond op 8 september heeft ons op 12 mei afgelaste programma.

De sheets van de lezingen van deze avond kun je hier downloaden

Let op:

  • I.v.m. de Corona-epidemie is het noodzakelijk dat u bij de ingang uw naam en contactgegevens aangeeft. Blijf alstublieft thuis als uw klachten heeft die kunnen wijzen op corona.
  • Het maximaal aantal aanwezigen is beperkter dan anders, ca. 55 personen. Bij meer belangstelling zullen wij helaas de laatkomers moeten weigeren.
  • Tijdens de avond is het niet toegestaan onnodig rond te lopen of de stoelen te verplaatsen.
  • Natuurlijk kan men naar de wc en kunnen er drankjes besteld worden aan de bar, maar niet iedereen mag tegelijk naar de bar lopen. Probeer dit alstublieft gefaseerd te doen zodat er geen stormloop ontstaat tijdens de pauze.
  • Deze avond is onder het voorbehoud dat de Coronamaatregelen op 8 september niet zodanig zijn aangescherpt dat een live Science café avond niet toegestaan is.

Psychedelica als behandeling voor psychiatrische klachten

Onderzoek en off-label behandeling bij het LUMC

Psychedelica zijn middelen die het bewustzijn en de waarneming tijdelijk kunnen veranderen. Deze middelen zijn vooral bekend omdat ze vaak recreatief worden gebruikt. Een aantal van deze stoffen kan echter potentieel ook als medicatie voor psychiatrische klachten worden toegepast. De Food en Drug-Administration in de VS heeft enkele van deze middelen in combinatie met psychologische ondersteuning zelfs als “breakthrough therapy” gelabeld. Dit geeft aan dat er verwacht wordt dat deze middelen veel beter zullen werken dan de medicaties die nu op de markt beschikbaar zijn.

Het psychedelicum psilocybine, het actieve bestanddeel in paddo’s, heeft een sterke werking op het bewustzijn en de waarneming en roept een intense ervaring (trip) op. Het middel kan visioenen opwekken, nieuwe inzichten opleveren en helpen schadelijke gedachtenpatronen te doorbreken. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet onder leiding van professor Nic van der Wee mee aan een grote internationale studie naar psilocybine-therapie als behandeling voor therapieresistente depressie.

Het middel ketamine valt ook onder de psychedelica. Het wordt veel gebruikt als partydrug en is voor medisch gebruik geregistreerd als een narcosemiddel. Naast een pijnverminderend effect is uit onderzoek gebleken dat ketamine bij sommige patiënten ook voor een snelle en sterke verbetering van de stemming kan zorgen. Gebruik van een medicijn voor een andere toepassing dan waarvoor het medicijn geregistreerd is wordt ‘off-label gebruik’ genoemd. Bij het LUMC kunnen patiënten met een therapieresistente depressie onder strenge voorwaarden in aanmerking komen voor een off-label behandeling met ketamine, onder leiding van psychiater Martijn van Noorden.

MDMA, ook voornamelijk bekend als partydrug, lijkt in combinatie met psychologische ondersteuning veelbelovende effecten te kunnen hebben op verschillende psychiatrische klachten. De onderzoeksgroep van prof. dr. kol. Eric Vermetten doet onderzoek naar de mogelijkheden van MDMA-geassisteerde psychotherapie voor het behandelen van Post-Traumatische Stress Stoornis bij oorlogsveteranen.

Tijdens dit Science Café zullen korte presentaties worden gegeven over de lokale onderzoeken en behandelingen met psilocybine (Nic van der Wee), ketamine (Martijn van Noorden) en MDMA (Tijmen Bostoen en Erwin Krediet).

Sprekers:

Prof. Nic van der Wee is hoogleraar Psychiatrie, speciaal gericht op de Biologische Psychiatrie. Hij is is wetenschappelijk coördinator van de Europese onderzoeksnetwerken van het European College of Neuropsychopharmacology.

Martijn van Noorden werkt als psychiater aan de behandeling van patiënten met therapieresistente stemmingsstoornissen en somatische comorbiditeit. Ook is hij geïnteresseerd in de effecten van party-drugs, in het bijzonder het GHB-onthoudingssyndroom.

Tijmen Bostoen doet als psychiater promotieonderzoek naar het toepassen van MDMA in combinatie met psychotherapie bij traumaverwerking.

Erwin Krediet is als promovendus verbonden aan het LUMC en als psycholoog/onderzoeker aan ARQ Centrum’45. Zijn onderzoek richt zich op de effectiviteit en mogelijke werkingsmechanismen van psychedelica-ondersteunde psychotherapie bij de behandeling van PTSS.

Alle vier de sprekers zijn verbonden aan het LUMC.


Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: B2FAB, Electronic Dream Pop, altijd met een twist.

Toegang gratis. Je hoeft je niet van te voren aan te melden voor deze lezing. De capaciteit van de zaal is i.v.m. de Corona-richtlijnen beperkt, daarom geldt wel vol is vol.

This entry was posted in Science Café's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.