14 september 2021: Warm aanbevolen: Over de warmtehuishouding van de mens

In september hopen wij weer van start te kunnen gaan met ons Science Café op onze vertrouwde locatie, bij Scheltema. Onze eerste spreker zal zijn

Prof. Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VUA.

Warm aanbevolen: Over de warmtehuishouding van de mens

De mens is net als andere zoogdieren en net als vogels een homeotherm wezen. Dat wil zeggen dat de lichaamstemperatuur in rust constant moet zijn om goed te kunnen functioneren, voor een mens rond de 37°C. Dat is een uitdaging in een wereld die temperaturen kent van -90°C tot +60°C. Het allerbelangrijkste om te overleven in thermische extremen is ons gedrag, maar ook fysiologisch kunnen we ons aanpassen. In de hitte verwijden we de bloedvaten in de huid om warmte af te geven en in de kou vernauwen we ze. Verder kunnen we ons in de hitte koelen door zweet te verdampen en in de kou extra warmte maken door rillen. Naast deze korte-termijn-reacties weten we dat het lichaam goed aan hitte kan acclimatiseren in de loop van twee weken, maar nauwelijks aan kou. In de presentatie worden de recente inzichten op een rij gezet en toepassingen in sport en arbeid besproken. Met name op de Olympische Spelen in Tokyo was het erg warm; Prof Daanen geeft inzicht in de methoden die toegepast zijn om ondanks de hitte toch goed te kunnen presteren.

Prof. Hein Daanen is hoogleraar inspanningsfysiologie aan de VUA. Hij doet onderzoek naar de invloed van warmte en koude op het functioneren van mensen.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

De toegang is gratis. Iedereen met een geldig coronatoegangsbewijs is welkom.

Muziek: Pieter Pierrot met instrumentaal gitaarspel dat bijna klassiek klinkt.

Voor het bijwonen van onze SCl avond moet je een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen.
Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs, laat je dan binnen 24 uur vóór aanvang van onze avond testen.
Maak een afspraak via https://www.testenvoortoegang.org.

This entry was posted in Science Café's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.