13 oktober 2020: Kwantuminternet

Ook in oktober hopen wij ons Science Café weer live te kunnen houden op onze vertrouwde locatie, bij Scheltema.

Let op:

  • I.v.m. de Corona-epidemie is het noodzakelijk dat u bij de ingang uw naam en contactgegevens aangeeft. Blijf alstublieft thuis als uw klachten heeft die kunnen wijzen op corona.
  • Het maximaal aantal aanwezigen is beperkter dan anders, ca. 50 personen. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is inschrijving noodzakelijk. Vanaf woensdag 7 oktober kunt u zich online inschrijven.
  • Tijdens de avond is het niet toegestaan onnodig rond te lopen of de stoelen te verplaatsen.
  • Natuurlijk kan men naar de wc en kunnen er drankjes besteld worden aan de bar, maar niet iedereen mag tegelijk naar de bar lopen. Probeer dit alstublieft gefaseerd te doen zodat er geen stormloop ontstaat tijdens de pauze.
  • Deze avond is onder het voorbehoud dat de Coronamaatregelen op 13 oktober niet zodanig zijn aangescherpt dat een live Science café avond niet toegestaan is.

Het kwantuminternet belooft het internet superveilig te maken, en opent de weg naar toepassingen die met het ‘klassieke’ internet onmogelijk zijn.

Een kwantumnetwerk maakt gebruik van de vreemde eigenschappen van de kwantummechanica, de natuurkundige theorie die de allerkleinste deeltjes (zoals elektronen) beschrijft. Zo kan informatie gecodeerd in zulke kleine deeltjes bijvoorbeeld niet gekopieerd worden, en kunnen twee deeltjes met elkaar ‘verstrengeld’ raken.

Tijdens deze lezing zal worden besproken wat een kwantumnetwerk precies doet, wat je eraan hebt, en welke uitdagingen de ontwikkeling van een wereldwijd kwantuminternet in de weg staan.

Spreker: Guus Avis is promotieonderzoeker bij QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO voor onderzoek naar kwantumcomputers.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: Duo Willemine Semeins

This entry was posted in Science Café's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.