13 juni 2017: Digitaal Forensisch Onderzoek: Zoeken naar een speld in een digitale hooiberg.

Ontmoet Dr. Jan Peter van Zandwijk, hij is forensisch onderzoeker bij de divisie Digitale en Biometrische sporen van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut).

Hij neemt u vanavond mee in de wereld van (digitaal) forensisch onderzoek. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer:

– het halen van informatie uit beschadigde elektronica en geheugenchips

– locatie en tijd: klopt de informatie die in een telefoon aanwezig is?

– wat is er gebeurd? interpretatie van digitale bewijs.
Forensisch onderzoek is het toepassen van wetenschappelijke methoden ten behoeve van waarheidsvinding in strafzaken. Vanwege de toenemende digitalisering van de samenleving is onderzoek aan digitale gegevensdragers en consumentenelektronica een forensisch vakgebied dat steeds belangrijker wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smartphones, die voor een onderzoek veel relevante digitale sporen kunnen bevatten, maar ook drones en televisies met internet functionaliteit kunnen waardevolle gegevens herbergen. Het aantal sporen in een digitaal onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verdubbelt per jaar. Op dit moment zijn het er gemiddeld 5 miljoen.
Het vinden van de juiste sporen in deze enorme hoeveelheid digitaal materiaal en de interpretatie van deze sporen zijn een enorme uitdaging.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek : Beechcraft Bonanza, rock’n roll singer-songwriter uit Almere met zelfgeschreven nummers en covers geïnspireerd op jaren ’50 rockabilly, blues, pop en country.

 

This entry was posted in Science Café's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.