11 juni 2019: Hoe bouw ik een prehistorisch huis?

Ontmoet Annelou van Gijn, hoogleraar in de archeologie van materiaalgebruik en het maken van voorwerpen aan de UL.

Foto van nagebouwd prehistorisch huis

Archeologen vinden regelmatig stenen bijlen en andere gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie. Maar hoe weet je op welke manier die voorwerpen precies werden gebruikt? Annelou van Gijn en haar collega’s proberen dat te achterhalen door middel van archeologische experimenten.

Zo bouwden Leidse archeologiestudenten – onder leiding van Van Gijn – bijvoorbeeld een steentijdhuis in de Flevopolder. Daarbij maakten ze enkel gebruik van werktuigen uit de oudheid, dus er kwam geen cirkelzaag of elektrische boor aan te pas. Tot slot staken ze dat huis ook nog eens in brand voor de wetenschap. Waarom precies? Dat zal Van Gijn vertellen.

En zo doen Van Gijn en haar collega’s meer experimenten. Ze bouwden onder meer een boomstamkano na, en een collega leefde een tijd lang op een heus steentijddieet. Op die manier krijgen ze meer inzichten in het dagelijks leven in de oudheid.

Annelou van Gijn is geïnteresseerd in prehistorische technologie en oude kunstnijverheid. Zij maakt bij haar onderzoek gebruik van experimentele archeologie waarbij objecten nagemaakt worden gebruikmakend van prehistorische technieken. In een van die projecten wordt een prehistorisch huis nagebouwd in de Flevopolder.

Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden. Toegang is Gratis.

Aanvang : Muziek: 19.40 uur; Lezing: 20.00 – 20:45 uur; Discussie ca. 21.05; Einde ca. 22.00 uur.

Muziek: Di Krenitse, een groep met Klezmer muziek.

This entry was posted in Science Café's. Bookmark the permalink.

Comments are closed.